Haber

Karamollaoğlu’ndan Erdoğan-Sisi Görüşmesi Yorumu: “‘U Dönüşü’ Tabiri Hafif Kalır. ‘Erdoğan Dönüşü’ Tabiri Siyasi Literatüre Girdi”

Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile yaptığı görüşme için “Adeta bir saat önce ve bir saat sonra politikalarımız değişebiliyor. Böyle bir siyaset yapar hale geldik. Hele de son gelişmelere baktığımız zaman aklımız başımızdan gidiyor. Artık buna ‘U dönüşü’ demek yetersiz kalıyor. Buna giderek damgasını vuran bir Sayın Cumhurbaşkanımız var. ‘Erdoğan dönüşü’ tabiri siyasi literatüre girdi bile” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bugün haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Raşit Küçük’ün mevti nedeniyle başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Karamollaoğlu, Düzce’deki depreme ilişkin de “Hepimizi endişelendirdi. Ne kadar uyanık olmamız gerektiğini ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiğini bize bir kere daha hatırlattı” dedi. Geçen hafta parti olarak Avrupa teşkilatlarını ziyaret ettiklerine de değinen Karamollaoğlu, şöyle konuştu:

“AVRUPA’DA YAŞAYAN KARDEŞLERİMİZ İSLAMOFOBİ MESELESİYLE KARŞILAŞIYOR: Maalesef görüyoruz ki, ırkçılık ve İslamofobi başta olmak üzere Avrupa’da yaşayan kardeşlerimizin çok önemli problemleri var. O ülkelerdeki idareler ve yaşayan beşerler tarafından giderek birtakım reaksiyonla karşılaşıyorlar lakin bunun yanında sıla seyahatlerinde yaşadıkları dertler, beklemeler; bilhassa yaz aylarında ve aralık ayında astronomik düzeylere çıkan uçak bilet fiyatları, ülkemize gelip giderken yaşadıkları hudutlardaki birçok sorun onları da üzüyor. Biz buradan onlara bu sorunları büsbütün ilgilendiğimizi, ortaya çıkacak öbür sorunlarla de ilgileneceğimizi ve inşallah bu sorunların tamamını çözeceğimizi vaat ettik.

TERÖRLE GAYRETİN SİYASİ PARTİSİ OLMAZ: Memleketimize dönersek, son günlerde maalesef artan hain terör akınları yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Gaziantep Karkamış’a hain terör örgütü tarafından alçakça düzenlenen roket saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha buradan rahmet diliyorum, yaralılara da acil şifa temennisinde bulunuyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Terörle mücadele operasyonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’mize ve başka tüm güvenlik güçlerimize muvaffakiyetler diliyorum. Bir kere daha altını çizerek söz ediyorum ki terör ve siyasi çıkar asla bir ortaya gelmeyecek iki mefhumdur. Terörle uğraştan çıkar devşirmeye yönelik yaklaşımları bilhassa önemsediğimizi tabir etmek istiyorum. Terör ve terörle uğraşın ırkı, dini, mezhebi ve siyasi partisi olmaz. Soruna böylelikle yaklaşmak gerekir. Bir bütün olarak, ülke olarak terörle gayret edilmelidir. Bunu biz siyasi bir parti olarak bu çabaları sürdürüyoruz. ‘Buradan da bir menfaat bekliyoruz’ anlayışı ülkemize de vatandaşlarımıza da muhakkak ziyan verir.

HÜKÜMET SANDIK ÖNÜNDE MİLLETE HESAP VERMEK MECBURİYETİNDE: Nasıl ki terör hepimizi gaye alıyorsa, terörle uğraşta de hepimiz ortak uğraş etmekte kararlılık göstermeliyiz. Terör ve terörle gayret üzerinden toplumumuzu kutuplaştırmak isteyenlere bilhassa sesleniyorum. Aklınızı başınıza alın. Bundan katiyetle siz de yarar görmezsiniz, ülkemiz de. Hiç kimse patlayan bombalar, yitirilen canlar ve Mehmetçiklerimizin çabası üzerine siyasi hesap yapmaya kalkmamalı. Biz benzeri senaryoları tekraren deneyim etmiş bir milletiz. Bunu da unutmamalıyız. Bugüne kadar ne teröre boyun eğdik ne de terör üzerinden siyaset yapanlara prim verdik biz. Herkes şunu bilmelidir ki devlet devlettir. Hükümet hükümettir, terör de terördür. Bunu söylerken neyi kastettiğimi ümit ediyorum ki, kardeşlerimiz biliyorlar ancak hatırlatmakta da yarar var. Devlet hepimizin devletidir. Terör 85 milyon insanımızı gaye alıyor ve daima birlikte terörü lanetlemekle mükellefiz. Hükümet ise yanlışıyla doğrusuyla sandık önünde millete hesap vermek mecburiyetindedir. Terörle uğraş ise bir siyasi partinin değil, ülke ve millet olarak hepimizin mesuliyeti altındadır. Artık bu ayrımları herkes çok âlâ idrak etmeli, sapla samanı kimse birbirine karıştırmamalıdır.

DOST VE DÜŞMAN TARİFİNİ GÜZEL YAPAMAYANLARIN ZİKZAKLARI…: Terörle çabada, öbür tüm alanlarda atılacak adımlar yakından ilgilidir. Terörle uğraşta adalet, eğitim, ekonomi üzere başlıklardan bağımsız olarak probleme yaklaşamayız. Lakin terörle çaba kelam konusu olunca dış siyaset bunların hepsinden öne çıkar. Bunu da unutmamalıyız. Yıllar önce dış siyasette atılan ve değersizmiş üzere görünen küçük bir yanlış adım, bugün terörü etkileyecek büyük gelişmelere sebep olmaktadır. Dost ve düşman tarifini uygun yapamayanların zikzakları, bugün hala bu ülkede terör konusu olmaya devam etmektedir. Irak’ta ABD savaş uçaklarının yaptığı binlerce sorti, Afganistan’da dökülen kanlar ve Suriye’nin tarumar edilmesi bugünkü terörle mücadelemizden bağımsız tutulamaz. Birileri anlamak istemese de dilimizde tüy bitene kadar biz bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ’NİN EŞ LİDERİ OLMAK KADAR BÜYÜK BİR GAFLET OLMAZ: Büyük Ortadoğu Projesi nedir, neyi amaçlamaktadır? Maksatlarını, ortaklarını, siyasetlerini ve buna çanak tutanları anlamadan bugünkü gelişmelerde sağlıklı okumak mümkün değildir. Bizim bölgemizde Büyük Ortadoğu Projesi, her alanı etkileyen bir proje. Bu bölge yine tanzim edilmeye çalışılıyor. Hudutlar değiştirilecek, yine çizilecek haritalar bile çizilmiş. Onun için Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanı olmak kadar büyük bir gaflet olmaz. Şu anda içinde yaşadığımız problemlerin tamamı neredeyse bu projeyle ilgilidir. İlk adım da bildiğiniz gibi bu projenin tatbikata konması yönündeki ilk adım da 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’a müdahale etmesi üzerine Türkiye’den takviye istemesiyle başlamıştır. İskenderun’dan Irak’a kadar yol boyunca kilometreler ortasında Amerikan askerlerinin barınmasını sağlayacak imkanlar hazırlandı. Bahis Meclis’e getirildi. Meclis bu konuyu kabullenmedi. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı henüz bakan bile değil. Siyasi yasağı olan bir kişiliğe sahipti ama Meclis’e prestij etmedi. Türk hava alanını, havaalanlarımızı, deniz limanlarımızı Amerika’nın, İngiltere’nin, Fransa’nın askeri güçlerine açtı. Gaflet burada başladı.

‘ERDOĞAN DÖNÜŞÜ’ TABİRİ SİYASİ LİTERATÜRE GİRDİ: Derdimiz o kadar büyük ki kime yakınalım? Kimden yardım isteyelim, bilemiyoruz. Merhum (Süleyman) Demirel ile özdeşleşen bir söz vardır. Derdi ki kendisi, ‘Dün dündür, bugün de bugündür’. Dün başka politikalar izlerdik. Bugün onun tam tersi politikalara döndük. Niye? Dün dündü, bugün de bugün. Maalesef Sayın Erdoğan’la birlikte dün ve bugün ortasındaki makas, siyasette o denli açıldı ki hangi tarihi milat kabul edeceğiz, bilemiyoruz şu anda. Adeta bir saat evvel ve bir saat sonra politikalarımız değişebiliyor. Bu türlü bir siyaset yapar hale geldik. Hele de son gelişmelere baktığımız vakit aklımız başımızdan gidiyor. Artık ‘U dönüşü’ demek yetersiz kalıyor. Buna giderek damgasını vuran bir Sayın Cumhurbaşkanımız var. ‘Erdoğan dönüşü’ tabiri siyasi literatüre girdi bile. Ne vakit, nasıl, hangi istikamete döneceğimiz belirli değil.

DIŞ SİYASETTE DİYALOG YERİNİ KAYBETMEMEK GERÇEK OLANDIR: İnsan ister istemez, ‘Bugün devlet yönetiyorsunuz, peki o zaman dün ne yapıyordunuz’ sorusunu sormak mecburiyetinde kalıyor. ‘Değdi mi bunca acıya, bunca sıkıntıya’ demekten kendimizi tutamıyoruz. Zira bu ortada milyonlarca insan, Müslüman hayatını kaybetti. Erkek, bayan, çocuk, günahsız bebekler bile. Bunları yalnız artık adeta literatürden silip kaldırma yoluna girdi Amerika. Biz iktidarı uyarırken bu noktalarda bize karşı kullanılan tabirleri unutmadık. Biz ne Muhammed Mursi’nin hapishanede, devlet başkanını halkın seçtiği devlet başkanının bir ihtilalle hapse atılması neticesinde hapiste hayatını kaybeden Mursi’yi ve Esma kızımızın şehit edilmesini biz unutmadık, unutmak niyetinde de değiliz. Elbette olağanlaşmak, dış siyasette diyalog yerini kaybetmemek yanlışsız olandır.

EKONOMİDE DUVARA TOSLADIK, MAZERET ÜSTÜNE MAZERET ÜRETİLİYOR: Bu aymazlıktan, bu şımarıklıktan vazgeçmek mecburiyetinde iktidar mensupları. Biz hiçbir vakit bu yola girmedik lakin ikiyüzlü siyaseti görmekten de artık bıktık usandık. Bir devlet bu türlü yönetilmez. Türkiye üzere büyük ve değerli bir ülke, böylesine hoyratça yönetim edilmez. Nasıl vereceksiniz bu denli saf insanların hakkını, hesabını? Biz bugün şayet seçime hazırlanırken bir ittifak içindeysek bilinsin ki, yalnızca bu sistem değişsin diye temelden. Siyasi partilerin birbirlerinden çok farklı yaklaşımları var Türkiye’nin problemlerine. Ekonomide de, sağlıkta da, eğitimde de, dış politikada da ama bizi bir araya getiren unsur; bu sistem değişmeli. Tek kişi kararı verecek. Herkes uyacak. Alkışlayacak. Ülke böyle yönetilmez. Böyle idare edilmez. Şu anda ekonomide duvara tosladık. Şimdi bahane üstüne bahane üretiliyor.

YERLE BİR ETTİKLERİ ADALETİ GÖRMEZDEN GELMEMİZ İSTENİYOR: Sanki ‘Bana inancın. Ben ekonomistim. 2- 3 ay içinde sorunların tamamını çözeceğim, göreceksiniz’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı değil. Kim dedi bu sözleri? Bunu reddetmeleri mümkün değil ki ama geldiğimiz hal de belli. Şu anda bizden yerle bir ettikleri adaleti görmezden gelmemiz isteniyor, vatandaşlardan da. Eğitimi, sağlığı bir keşmekeşin içine sokacaksınız, ‘Çağ atladık’ sözleriyle bunun üstünü örtmeye kalkacaksınız. Kimse bu oyuna artık gelmez. Maalesef en çok üzüldüğümüz de ahlaki ve manevi kıymetlerimiz bugün olduğu kadar hiçbir vakit geçmişte yozlaşmadı. Üstüne üstlük bir de kıymetlerimizi birkaç oy uğruna tarumar ettiniz. Biz buna istek gösteremeyiz. Ahlaki ve manevi bedeller bir ülkenin temel prensipleridir.

SANDIK ÖNÜNDE TÜM BUNLARIN HESABINI MİLLETİMİZ SORACAKTIR: Artık dış siyasette oradan oraya savruluyoruz lakin bir algı meydana getirilmeye çalışılıyor. ‘Aslında bu bölgede dünyaya biz yön veriyoruz. Niye? Dünya lideri bir Cumhurbaşkanımız var’ diye. İmajlar bu türlü oluşmaz. Oluşmuyor da. Vatandaşın kanaatleri de bu türlü değiştirilemez. Ne yazık ki bizim artık bu arkadaşlara söyleyecek kelamımız kalmadı. Biz yapılan bütün bu yanlışlıkları milletimizin vicdanına havale ediyoruz. Ümit ediyoruz ki, son gelişmelerin ekranlara yansıtılma stili vatandaşlarımızı yanıltmasın. Kesin olan şu, önümüzdeki seçimlerde sandık önünde tüm bunların hesabını milletimiz soracaktır diye ümit ediyoruz.

KHK MAĞDURU ÖĞRETMENLERİMİZİ DE ELBETTE BURADA HATIRLAMAK MECBURİYETİNDEYİZ: Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Bu vesileyle geleceğimizi inşa eden, çocuklarımıza ışık, bizlere ise umut olan, her kaidede vazifelerini hakkıyla yerine getirmeye çalışan öğretmenlerimizin günü. Öğretmenlerimiz deyince de eğitim sistemimiz ister istemez gündemimize giriyor. Hayalleri için yıllardır çalışmalarına karşın atanamayan, atandığı halde geçimini sağlayacak bir fiyat alamayan öğretmenlerimizden bahsediyorum. Birçok taban fiyat standartlarının altında çalışan fiyatlı öğretmenlerin ve minimum fiyata mahküm edilen özel okul öğretmenlerinin de halini sizlerle paylaşmayı bir misyon addediyorum. Beraat ettiği halde misyonuna iade edilmeyen KHK mağduru öğretmenlerimizi de elbette burada hatırlamak mecburiyetindeyiz. Artık adaletin bir kararı yok bu memlekette. Mahkemeye gitseniz, hakkınızı savunsanız, gerçek olduğunuz meydana çıksa lakin şayet iktidar mensuplarının kanaatleri sizin için müspet değilse siz devlette misyon alamazsınız.

ONLAR FETÖ’YLE GEÇMİŞTE KUCAK KUCAĞA YATTILAR: Onlar FETÖ’yle geçmişte kucak kucağa yattılar. En büyük övgüleri lisana getirdiler. Hasret duyduklarını söylediler. Bunların hiçbir adedinin ehemmiyeti yok. Siz onlardan birine selam verdiniz ve o selamı da hele bu türlü bir fotoğraf karesiyle zapt etmişlerse hapı yuttunuz. Siz FETÖ’cüsünüz. Niye, iktidarla aynı düşüncelere sahip değilsiniz; ondan dolayı. FETÖ’cülük mazeret yalnızca. Doğal, biz bunları sıralarken terör örgütü tarafından ortamızdan koparılan Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz, İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybeden Arzu Özsoy ve son olarak da Gaziantep’teki atakta hayatını kaybeden Ayşenur Alkan üzere şehadete uğurladığımız öğretmenlerimizin de Öğretmenler Günü’nü kutlamayı bir görev olarak görüyorum. Yetiştirdikleri öğrencilerin gözünde ışıkla umut dolusu olması gereken öğretmenlerimiz ne yazık ki derin bir hayal kırıklığıyla yoğruluyorlar.

ÖĞRETMENLERİMİZ SAHİDEN GEÇİNEMİYOR: Öğretmenlerimiz sahiden geçinemiyor. Birçok insanımızın olduğu üzere en düşük öğretmen maaşı 9 bin lira civarında artık. Biraz yükselmiş üzere gözüküyor lakin ortalama fiyat 12 bin lira civarında. Sonu 7 bin 500 lirayı yakaladı açlık hududu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 9 bin 700 liranın üzerinde. Yoksulluk sonu ise 24 bin lira. Türkiye’de yoksulluk sonu sade bir sayı olarak zikrediliyor. Yoksulluk hududunda maaş alan insanların adedi bir avuç. Halbuki yoksulluk hududu ismi üstünde, onun bir lira bile altında fiyat alıyorsanız birtakım gereksinimlerinizi karşılayamıyorsunuz manasına gelir. Herkesin bu hudutta en azından maaş alması icap eder. Bu bizim kanaatimiz. Taban fiyat bu hududa çıkartılmalı. Elbette bir günde olmaz. Bir senede olmaz. Bir plan yaparsanız 3- 5 senede bu sayısı çok rahat yakalarsınız. 20 seneye muhtaçlık olmaz. Hakikat dürüst bir iktisat siyasetiniz, bir eğitim siyasetiniz varsa olağan. Bu koşullar altında hangi öğretmen öğrencilerine, evvelden olduğu üzere okuyup meslek sahibi olmalarını öğütleyebilir? Hangi öğretmen öğrencilerine gelecek ismine umut verebilir? İşte son şehidimiz, şehit öğretmenimiz Ayşenur Alkan. Fiyatlı öğretmenlik yapıyordu. Arkadaşı ona ‘İlçede göreve başlama. Aldığın para yola gidecek’ deyince ‘KPSS kitaplarını alacak param yok. Ailemin durumunu biliyorsun’ diyor. Kitap alabilmek için bu zahmete katlanmak mecburiyetinde kalmış bir öğretmenden bahsediyorum.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU, ÖĞRETMENLERİ KENDİ MESLEKLERİNE DAHA DA KÜSKÜN HALE GETİRDİ: Büyükşehirler ise artık adeta sürgün yeri haline geldi. Kimse büyükşehirlerde öğretmenlik yapmak istemiyor. Zira yol masraflarının, kiraların üstesinden gelmesi mümkün değil. Kira ortalamaları, memur maaşlarının yarısından fazlasına tekabül ediyor zira artık. Öğretmenler kiraya, faturalara, mutfak masraflarına yetişemiyorlar. Ne günlük aktivite ne de global bir aktiflik imkanları, kültürel bir aktiflik imkanları yok. Maalesef ne mali olarak ne de özlük hakları olarak öğretmenlerimiz hak ettiği bedeli göremiyorlar. İşte Öğretmenlik Meslek Kanunu. Öğretmenler yıllarca bunu beklediler lakin hükümetin sunduğu şey, öğretmenleri kendi mesleklerine dahi daha da küskün hale getirdi.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BU TÜRLÜ BİR ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YOK: Ne yazık ve ne dokunaklıdır ki kanun teklifinin içeriğinde birçok hususa dair karar yokken düzenlenen hususlara ait kararlar ise hem eski hem de eksik maalesef. Öğretmenliğe, mesleğe, mesleğin gereklilerine, öğretmen yetiştirme süreçlerine, meslek basamaklarına, öğretmenlerin mali, toplumsal ve özlük haklarına, atama ve yer değiştirme kurallarına, ödül ve disiplin uygulamalarına, eğitim yöneticiliği kanununa ve teşvik kurgularına yönelik bütüncül çerçeve oluşturan bir yasal düzenleme niteliği yok bu kanunda. Bu kanun teklifi öğretmenliğe saygıyı ve talebi artırmak bir tarafa, öğretmenlerin telaşını ve kederini arttırmış bulunuyor. Zira ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ismi altında öğretmenlik mesleğine yönelik, kapsamlı bir ayrımcılık ortaya konuluyor. Bu meslek kanununda öğretmenlik mesleği yapanlar değil, devlet memuru olarak misyon yapan öğretmenler temel alınmış. Özel okullarda öğretmenlik yapanların hakları, onların durumları ne yazık ki bu kanunda dikkate alınmıyor. Kendi içinde de çelişkili. Tüm bunlar yetmezmiş üzere yıllarca okumuş, mesleği edinmiş öğretmenlere artık ‘kariyer sınavı’ ismi altında başka bir adeta itibarsızlaşma yolu açılıyor. Öğretmenler de orta ara öğrencileri üzere çalışacaklar. İmtihana girecekler. Bu gerilimi onları da yaşayacaklar. Dünyanın hiçbir yerinde benim bu türlü bir öğretmenlik kanunu olduğundan haberim yok. Tahminen birtakım yerlerde vardır ancak bu öğretmenlere prestij kazandırmak, öğretmenlik mesleğini değerli bir hale getirmek değildir.

ÖĞRETMENLERİ ZORLAMAK HAKİKAT BİR YAKLAŞIM DEĞİL: Yıllarca öğretmenlik yapan bir kişinin sahiden bu türlü bir mecraya sürüklenmesi, zorlanması tasvip edilebilecek bir şey değil. Elbette yeri gelir imtihanlar yapılabilir lakin bunlar bütün camiayı kapsayacak stilde, üstelik kendisine aidiyet duygusu olan öğretmenlere torpil yapılacağı kesin olarak bilinirken bu yola insanları, öğretmenleri zorlamak hakikat bir yaklaşım değil. Öğretmenlik meslek basamakları kanunu ve imtihanı AK Parti’nin ‘mış gibi’ yapmak icraatlarına bir yenisini eklemiş bulunuyor. Kariyer hakkı vermiş gibi, meslek kanunu çıkarmış gibi, kariyer sınavı yapmış gibi dışında bir tutum söz konusu değil burada. Hep ‘gibi’lerle hareket ediliyor. Kelamda meslek imtihanı her tarafıyla kamu ziyanı üretmekten öbür bir fonksiyon görmemiştir, görmeyecek de.

İKTİDARIN ATTIĞI HER ADIM, BİZİ TASAYA SEVK EDİYOR: Bir seçim atmosferine girmiş bulunuyoruz. Bu atmosferde iktidarın attığı her adım, bizi telaşa sevk ediyor. Bu tasaları giderecek adımları da atmak mecburiyetinde. Dün söylediklerinin bugün 180 derece zıddını gündeme getiriyorlar. Bu sefer övülme bekliyorlar. Bundan medet umuyorlar. Bu yanlış bir gidişat. Elbette geçmişte birtakım yanlışlar yapılmışsa bunları değiştirmek, iktidarların da vazifesidir ancak her alanda yanlış yaptığınızı söz edecek bir hal içindeyseniz, sizin Türkiye’nin geleceğinde hiç etkiniz olmaması icap etti. İktisat, dış siyaset, sıhhat, eğitim üzere hususlarda bu iktidar sınıfta kalmıştır. Ülkemizin sorunlarını çözecek, birikime, siyasetlere sahip değildir. Ümit ediyorum ki milletimiz bu gerçeği görür. En azından bu sistemin değişmesi için üzerine düşeni yerine getirir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler